Ohjelmointi
Olen harrastanut ohjelmointia vuodesta 2004 lähtien, eikä innostus siihen ole hiipunut lainkaan. BASIC-tyyppisen OPL-kielen kautta opettelin Symbian C++:n, jonka avulla olen ohjelmoinut useita eri ohjelmia.
OPL
Yleistä
OPL, joka tulee sanoista "Open Programming Language" (ennen "Organiser Programming Language"), on EPOC- ja Symbian-laitteille kehitetty ohjelmointikieli, joka muistuttaa vahvasti BASIC-kieltä. OPL on korkean tason ohjelmointikieli, ja sen oppimiskäyrä on loivempi kuin esimerkiksi C++:ssa.
Ensimmäinen OPL-versio löytyy vuonna 1986 valmistetuista Psion Organiser II -kämmentietokoneista. Psionin jättäydyttyä kämmentietokonemarkkinoilta OPL:stä tuli avointa lähdekoodia, ja sen nimi muutettiin nykyiseksi Open Programming Languageksi. Nykyään OPL:n tuki on kuitenkin jämähtänyt Symbian OS -versioon 7.0s ja sitä aiempiin, sillä OPL:n kehitystiimin motivaatio ja koko ei ole enää kovinkaan suuri; Nokia ja Sony Ericsson eivät kyselyistä huolimatta osoita minkäänlaista halukkuutta osallistua kyseisen ohjelmointikielen kehitykseen.
Katsaus ohjelmointiin
OPL on aloittelijalle helppo ohjelmointikieli, sillä sen avulla voi saada hyvin lyhyestä koodinpätkästä näyttäviä tuloksia: esimerkiksi yhden kuvan lataaminen Nokia 9210:n näytölle näyttää tällaiselta:
PROC NaytaKuva: LOCAL Kuva% Kuva%=gLOADBIT("C:\Kuva.mbm") gUSE 1 gAT 0,0 gCOPY Kuva%,0,0,640,200,0 gCLOSE Kuva% ENDP
Siinä se. Melko yksinkertaista, eikö? Lisää tästä on kirjoittamassani ohjelmointioppaassa, johon on linkki tämän sivun alareunassa.
OPL on niin sanotusti proseduraalinen ohjelmointikieli, mikä tarkoittaa sitä, että se etenee proseduuri-nimisin koodilohkoin (niin kuin näet esimerkissäni: PROC aloittaa proseduurin ja ENDP lopettaa sen). Proseduureja voi olla yhdessä OPL-lähdetiedostossa niin paljon kuin ohjelmoija haluaa, eikä niillä ole pituusrajaa. Helppouden nimissä kannattaa kuitenkin pilkkoa yksi lähdetiedosto moneen proseduuriin.
Tämän ohjelmointikielen aloittamiseen ei tarvita minkäänlaista ohjelmointihistoriaa; riittää vain, että aihe kiinnostaa. Lisäksi tarvitset OPL:ää tukevan laitteen, mutta jos sinulla ei ole moista, voit ohjelmoida myös puhelimen emulaattorille ohjelmia (emulaattorille kirjoitetut ohjelmat toimivat myös puhelimessa).
OPL-ohjelmointiopas
Ensimmäinen ja ainoa suomalainen OPL-ohjelmointiopas. Käsittää monta perusasiaa OPL:stä, ja asiat ovat selitetty hyvin yksityiskohtaisesti.