[In English]
Päätä määrä itse - kiitos tuestasi!
Sivuston tukijat

Ian Y., Iso-Britannia

18,00 €
18.7.2016

Federico C., Italia

8,00 €
17.7.2016

Vladimir B., Bulgaria

15,00 €
2.7.2016

Pedro S., Portugali

20,00 €
16.6.2016

Allan P., Iso-Britannia

18,00 €
3.5.2016

Stephan B., Saksa

1,00 €
15.1.2016

Omar A., Kuwait

15,00 €
2.1.2016

Simon S., Italia

16,60 €
22.11.2015

Marcel B., Alankomaat

17,00 €
10.11.2015

Francisco C., Italia

17,50 €
24.8.2015

Seif A., Kanada

$5.00
1.12.2014

Henrikki S., Suomi

5,00 €
24.6.2014


Yleistä

Symbian oli älypuhelimille suunnattu käyttöjärjestelmä, jota käyttivät useat Nokian mallit. Myös monet muut matkapuhelinvalmistajat, mm. Motorola, Siemens ja BenQ, ovat käyttäneet tietyissä malleissaan tätä käyttöjärjestelmää. Symbian tarjosi mm. moniajon tuen pienitehoisille ja vähäisillä resursseilla varustetuille laitteille, tosin myöhemmissä Nokian puhelimissa oli jo huomattavia RAM-määriä ja prosessoreiden nopeudet lähentelivät gigahertsiä, jolloin optimoinnille ei enää ollut kovastikaan tarvetta.

Ohjelmointi Symbianille tapahtui ohjelmointikielten Symbian C++, C++, Java MIDP, Java Personal profile, OPL, Visual Basic, C#, Python, Simkin, Flash Lite ja C avulla. OPL oli BASIC:n tapainen kieli, joka tarjosi aloittelijoille loistavan portin ohjelmoinnin aloittamiseen, mutta Symbian laittoi sille kapuloita rattaisiin viimeisinä vuosinaan, jolloin ohjelmointikieli kuoli. Tehokkain ohjelmointikieli on Symbian C++.

Käyttöjärjestelmäversiot

Symbian OS oli viimeisillään kymmenennessä versiossaan. Ensimmäinen versio oli 5, ja sitä saatettiin tuolloin vielä kutsua ER5:ksi, "EPOC Release 5" (EPOC oli käyttöjärjestelmän kutsumanimi ennen Symbiania). 5. versiota käytettiin mm. Psion Series 5mx -kämmentietokoneessa.

Ensimmäinen Symbian-puhelin, johon pystyi asentamaan kolmannen osapuolen ohjelmia, oli vuoden 2001 Nokia 9210 Communicator. Sitä edeltäneessä Ericsson R380:ssa oli käyttöjärjestelmänä Symbian, mutta puhelimen ohjelmatarjonta oli rajattu siihen, mikä oli jo puhelimessa esiasennettuna: R380:ssa oli niin sanotusti suljettu käyttöjärjestelmä.

Alla on lista jokaisesta Symbian OS -julkaisusta.

  Symbian OS 5.0
  Symbian OS 5.1
  Symbian OS 6.0
  Symbian OS 6.1
  Symbian OS 7.0
  Symbian OS 7.0s
  Symbian OS 8.0
  Symbian OS 8.0a
  Symbian OS 8.0b
  Symbian OS 8.1
  Symbian OS 8.1a
  Symbian OS 8.1b
  Symbian OS 9.0
  Symbian OS 9.1
  Symbian OS 9.2
  Symbian OS 9.3
  Symbian OS 9.4
  Symbian^2
  Symbian^3 (Symbian OS 9.5)
  Symbian Anna
  Nokia Belle (Symbian OS 10.1)

Symbian OS v9.4:stä lähtien ohjelmat aukesivat Symbianin mukaan 75 % nopeammin kuin aiemmin. Symbian ilmoitti myös, että sen tulevat käyttöjärjestelmäversiot tukisivat neljän prosessorin kokoonpanoa; virtaa kuluu vähemmän, kun vain yksi prosessori on käytössä, mutta tarvittaessa lisäsuorituskykyä saisi kolmesta prosessorista.

Käyttöliittymät

Symbianin päällä toimivia erilaisia käyttöliittymiä oli viisi. Alla olevat linkit sisältävät tietoa käyttöliittymistä, ja jokaisen sivun lopussa on lista laitteista, jotka käyttävät kyseessä olevaa alustaa. Viides käyttöliittymä, MOAP, oli Japanin-markkinoilla vallitseva alusta, jota ylläpiti japanilainen operaattori NTT DoCoMo.

Series 60 eli S60

Series 60 oli yleisin Nokian älypuhelinten käyttöliittymä, mutta myös monet muut matkapuhelinvalmistajat käyttivät sitä malleissaan.

Series 80 eli S80

Series 80 oli Nokian kommunikaattoreiden käyttämä käyttöliittymä. Nokia E90 ei kuitenkaan käyttänyt S80:tä, vaan S60:tä.

Series 90 eli S90

Series 90 oli Nokian kosketusnäytöllisten 7710:n ja 7700:n käyttöliittymä.

UIQ

UIQ oli mm. joidenkin Sony Ericssonin ja Motorolan kosketusnäytöllisten matkapuhelinten käyttöliittymä.

Symbian Foundation

Symbian siirtyi viimeisinä vuosinaan avoimen lähdekoodin malliin, jolloin myös käyttöjärjestelmäversioihin tuli pieniä muutoksia. Symbian Foundationin aikaan julkaisuja kutsuttiin nimillä Symbian^1 ja Symbian^2 jne., ja yksi kiinnostava malli tässä tavassa oli se, että puhelinten valmistajien ei tarvitse enää maksaa lisenssimaksuja erillisestä käyttöliittymästä. Symbian^4:n myötä käyttöliittymätoteutus sai uusia ulottuvuuksia, sillä S60 lakkautettiin ja tilalle tuli sormikäyttöön tarkoitettu Qt-ympäristö.

Symbian OS:iin liittyvät kysymykset (arkistoitu vuodelta 2006)

  Voiko käyttäjä päivittää itse puhelimen, jossa on Symbian OS?
  Riippuu mallista. Ennen ohjelmistoversion (firmware) päivitys täytyi tehdä Nokia-huollossa, mutta nykyisille malleille Nokia on kehittänyt erityisen internetistä löytyvän päivitysohjelman (Nokia Software Updater), jolla voi päivittää usean laitteen ohjelmistoversion. Nokian sivustolla on sivu, johon syöttämällä laitteen tuotekoodin näkee, pystyykö sitä päivittämään.

  Voiko käyttäjä murtaa operaattorikohtaisen SIM-lukituksen?
  Riippuu mallista. Operaattorilukitut puhelinmallit luokitellaan ns. BB-numeron (Baseband) avulla ryhmiin. BB5-teknologiaa edustavissa laitteissa on uusin ja samalla varmin lukitustapa, eikä sitä saa purettua muulla kuin tarvittavalla ohjelmisto- ja lisälaitepakkauksella, josta on tietoa BB5Box.org-sivustolla. BB5-laitteita ovat mm. N- ja E-sarjan puhelimet sekä Nokia 6630 ja 6680.

  Aikaisempia BB-versioita edustavat puhelimet voi helposti avata syöttämällä puhelimeen koodin, jonka saa tältä sivulta. Puhelimesi edustaa BB5:ttä, jos se on operaattorilukittu, eikä avaudu edellä mainitun sivuston avulla.

  Miksi Symbian-ohjelmointi poikkeaa tavallisesta C++:sta?
  Symbian on aloittanut toimintansa hyvin pienillä resursseilla varustetuissa laitteissa, jotka voivat olla yhtä mittaa päällä jopa kuukausia. Tämän vuoksi Symbian-ohjelmat eivät saa sisältää lainkaan muistivuotoja, sillä ne kuluttaisivat laitteen muistin pian loppuun. Symbian-ohjelmointikielen nimi on Symbian C++, joka on - itsestään selvästi - johdettu C++:sta, lisäten siihen ominaisuuksia, joilla saa mm. kontrollin muistiongelmien käsittelyyn. Symbian C++:ssa on myös omia originelleja ohjelmointitapoja ja -käytäntöjä, jotka poikkeavat normaalista C++:sta.

  Nykyään Symbian (mutta vain S60 v3.x) tukee C-kieltä OpenC-lisäosan kautta, joten C-kielen taitajatkin pääsevät helposti ja nopeasti ohjelmoimaan ja kääntämään valmiita ohjelmia Symbianille.

  Mistä kannattaa aloittaa Symbian C++ -ohjelmoinnin opiskelu?
  Ennen Symbian C++:n opiskelua sinulla tulee olla
  1. kattava C++-osaaminen
  2. haluamasi käyttöliittymän ohjelmakehityspakkaus (software development kit, SDK), joita Nokian käyttöliittymille saa Forum Nokiasta
  3. englannin kielen lukutaito
  4. kärsivällisyyttä ja motivaatiota.
  Kun kaikki nämä ovat valmiina, voit alkaa opiskelemaan Symbian C++:aa. Esimerkiksi täällä on suuri opas Symbian-ohjelmoinnin aloittelijalle (keskittyy tosin S60:een ja sen ohjelmointikäytäntöihin). Voit myös mennä Symbian-ohjelmointikurssille, joita järjestetään nykyään monissa kaupungeissa.

  Mikä on Series 40?
  Series 40 -nimitystä käytetään vähemmän älykkäistä Nokian värinäytöllisistä matkapuhelinmalleista, joissa ei ole Symbian-käyttöjärjestelmää. S40 on virallinen alusta, mutta ei liity Symbianiin millään lailla.

  Kerro vähän nopeita faktoja liittyen Symbianiin.
  Mielelläni.
  • perustettu vuonna 1998
  • 16.11.2006 mennessä oli myyty 100 miljoonaa Symbian-laitetta
  • vuoden 2006 heinäkuun tilastot osoittivat, että Symbian hallitsi kämmentietokone-/ älypuhelinmarkkinoita 67 %:lla
  • Symbianin tiedostojärjestelmä käyttää PC:n tavoin merkkiä \ kansioiden erottajana
  • noin 80 % sekä Symbian-käyttöjärjestelmän että ohjelmien koodista on käyttöjärjestelmäkohtaista, muu on käyttöliittymälle erityistä; ohjelmoijan täytyy siis muokata S80-alustalle tarkoitetun ohjelman koodista vain noin 20 %, jotta hän saa toimimaan sen vastaavan käyttöjärjestelmäversion UIQ-alustalla
  • Symbian-ohjelmoijia on maailmalla n. 2,5 miljoonaa
  • ohjelmointi Symbianille ei maksa mitään; kaikki keskeiset ohjelmakehitystyökalut ovat ilmaisia