USB-piirtopöytä

Ostin tämän tuotteen DealExtremestä huvin vuoksi, sillä se maksoi niin vähän - $8,95. Laite osoittautui hauskaksi kokeiluksi, mutta sen enempää siitä ei löytynyt potentiaalia.

Piirtopöytä on USB-johdollinen, ja siinä on 7 x 5,3 cm:n alue, jossa piirto tapahtuu. Tietokoneella täytyy piirrettäessä olla koko ajan päällä ohjelma, joka mahdollistaa piirtämisen. Oikeastaan tämä piirtopöytä on suunniteltu käsinkirjoituksen tunnistamiseen, mutta sillä voi toki myös piirtää. Koko ohjelmisto on kiinan kielellä, mutta oikeastaan sen oppiminen ei ole vaikeaa, sillä siinä on suhteellisen vähän valintoja, ja muutenkin, jos ei kanjeja tai japaninkielisiä kirjaimia kirjoittele, niin laittessa olevalla kolmella napilla pärjää vallan mainiosti. Niiden selitykset ovat alla.


Vasemmanpuoleinen nappi
Toimii hiiritilassa hiiren vasempana näppäimenä, ja käsinkirjoitustilassa se vaihtaa kirjoitetun merkin toiseen. Tätä näppäintä täytyy välillä painaa kaksi kertaa.

Keskimmäinen nappi
Vaihtaa hiiritilasta käsinkirjoitustilaan ja toisin päin. Hiiritilassa laitteella voi esim. surffata Internetissä tai piirtää missä tahansa piirto-ohjelmassa ja tehdä kaikkea, mitä tavallisella tietokonehiirelläkin.

Oikeanpuoleinen nappi
Toimii hiiritilassa hiiren oikeana näppäimenä, ja käsinkirjoitustilassa se toimii backspace-nappina.

Oletuksena käsinkirjoitustila on päällä, ja kun käyttäjä alkaa piirtää laitteella, tulee näytölle hienosti sateenkaaren väristä piirtojälkeä. Sivellin on valittu kanjien kirjoitusta varten vesipisaran muotoiseksi, ja mitä nopeampaa näytöllä liikkuu piirtokynän kanssa, sitä ohuempaa jälkeä ohjelma piirtää näytölle. Alla olevat kuvat valaisevat asiaa hyvin.

Siveltimen muoto


Hidas piirto


Nopea piirto

Käsinkirjoituksen tunnistaminen ei omassa Windows XP:ssäni toiminut lainkaan, sillä koneessani ei ole lainkaan tukea Itä-Aasian kielille. Yrittämieni o- ja u-kirjainten piirtämisen jälkeen Firefoxin osoitepalkissa ja Muistion tekstikentässä näkyi vain merkkejä (esim. Á ja Æ), joilla ei ollut minkäänlaista järkevää merkitystä.

Piirtäminen tällä laitteella tehdään tilassa, jossa kosketinkynä toimii hiirenä. Kynällä ohjataan hiiren osoitinta tietokoneen näytöllä, ja sillä piirretään samalla tavalla kuin tavallisesti hiirellä. Kaksi kosketinkynän nopeaa painallusta tunnistetaan kahdeksi hiiren vasemman napin klikkaukseksi, ja vastaavasti yksi kosketinkynäklikkaus yhdeksi, aivan kuin oikealla hiirelläkin. Syöttötapa on vain hieman erilainen, ja tässä tilassa laitteella voi tehdä kaikkea sitä, mitä tavallisesti käyttäjä tekisi hiirellä.

Mielestäni tämä piirtopöytä on melko huono käsin piirtämiseen, sillä sen piirtoalueen ollessa erittäin pieni, on sen tarkkuuskin sen mukainen, eli huono. Lisäksi laite havaitsee pelkästään sen, että painetaanko kynällä kosketinaluetta vai ei. Siinä ei ole siis minkäänlaista sensorijärjestelmää, kuinka kovaa piirtoaluetta painetaan. Tämä pieni USB-laite tarjoaa kuitenkin vaihtoehdon hiirelle, joten jos mielit käyttää piirtopöytää hiiren sijasta, niin tässä sinulle on oiva työkalu. Ja vieläpä halpa sellainen.

Kanjeja, hiraganoja ja katakanoja opetellessa tämän piirtopöydän käsinkirjoitustila on oiva apulainen, kunhan käyttäjällä on asianmukaisesti asetettu Windows-käyttöjärjestelmä. Ainakin itä-Aasian kielten tuki täytyy olla tällöin valittuna (Käynnistä -> Ohjauspaneeli -> Aluekohtaiset- ja kieliasetukset -> Kielet -> Asenna tiedostot Itä-Aasian kielille), mutta en tiedä, täytyykö jotain lisäsäätöjä tehdä. Laite toimii Windows XP:llä, ME:llä, 2000:lla ja 98:lla sekä Macintoshilla.

Positiivista
- todella halpa
- hyvälaatuinen ja kestävä muotoilu
- vaihtoehto hiirelle

Negatiivista
- melko pieni piirtoalue
- havaitsee vain painamisen, eli laitteessa ei siis ole sensoreita, jotka tunnistavat, kuinka suurella voimalla painetaan
- näppäimet ovat melko jäykkiä, eivätkä aina huomaa painallusta
- laitteen mukana tuleva ohjelmisto on täysin kiinan kielinen, eikä sitä voi vaihtaa englantiin
- Ubuntu 7.10 Linuxilla laite ohjelmistoineen eivät toimineet lainkaan, edes Winen alaisuudessa

Hinta
$8,95

Linkki tuotesivulle
DealExtreme-tuote nro 621